Puun ja hirren käsittely kuultavasti

Puun ja hirren käsittely kuultavasti

 

 

 

Ensikäsittely, puupuhdas pinta

 

Puhdista puu helposti irtoavasta liasta ja kasvillisuudesta harjalla tai juoksevalla vedellä. Poista mahdollisesti harmaantunut ja nukkaantunut puu kaapimalla, hiomalla ja/tai teräsharjalla. Poista irtoava pihka kaapimalla. Pinttynyt lika ja homehtuneet pinnat pestään Coloria Homepesulla ohjeen mukaan. Pohjusta puupuhtaat puupinnat mahdollisimman aikaisessa vaiheessa Coloria Akva Pohjusteella tai Coloria Homepesun 1:10 seoksella. Uusi pohjustus tarvittaessa, (esim. jos pinta on ollut sään armoilla talven yli tms.) Anna pohjustuksen kuivua 24-48h ennen pintakäsittelyjen tekoa. Homepesun 1:10 seosta ei huuhdella pois (desinfiointikäsittely).

 

Varaa yhtenäistä pintaa varten riittävästi sävytettyä Aino Kuultosuojaa yhteen astiaan mahdollisten sävyerojen välttämiseksi. Sekoita Aino Kuultosuoja aina hyvin ennen käyttöä sekä aika ajoin käytön aikana. Huonosti imevillä ja uusilla puupinnoilla voit ohentaa Aino Kuultosuojaa puhtaalla vedellä 10-15 % ensimmäiseen käsittelyyn. Sivele Aino Kuultosuoja tasaisesti ja yhtäjaksoisesti koko hirren tai muutaman laudan pituudelta puun syyn mukaisesti jatkoskohtien välttämiseksi. Käsittele puun päätypinnat, sahaus- ja katkoskohdat aina huolellisesti. Vältä aineen levittämistä jo aiemmin käsitellylle pinnalle tasaisen sävyn aikaansaamiseksi. Pyyhi mahdolliset roiskeet ja valumat heti koska ne näkyvät aina tummempana kohtana valmiissa pinnassa. Käsittele pinnat mieluiten kahteen kertaan. Odota käsittelyjen välillä 4-6h tai olosuhteista riippuen seuraavaan päivään. Käytä uuden pinnan suojaukseen aina sävytettyä tuotetta. Puun oma sävy ja huokoisuus vaikuttavat kuultavan tuotteen lopulliseen värisävyyn. Suosittelemme irrallisen värimallin tekoa oikean sävyn saavuttamiseksi aina ennen varsinaiseen käsittelytyöhön ryhtymistä. Ulkovuoraus- ja hirsipaneelit kannattaa mahdollisuuksien mukaan pohjustaa ja kertakäsitellä aina irtaallaan. Näin vältytään paneelien kuivuessa mahdollisesti esiin tulevilta puupuhtailta alueilta ponttien kohdalla.

 

Huoltokäsittely, aiemmin kuullotteella käsitelty pinta

 

Poista pinnalta irtoava aines ja nukkaantunut harmaa puupinta kaapimalla, hiomalla ja/tai teräsharjalla. Jos aiemmat käsittelyt on tehty kalvoa muodostavilla kuullotteilla tai lakoilla, tulee ne poistaa kokonaan. Pese homehtunut pinta Coloria Homepesulla ohjeen mukaan. Puupuhtaat pinnat pohjustetaan Coloria Akva Pohjusteella tai Coloria Homepesun 1:10 seoksella. Anna pohjustuksen kuivua 24-48h ennen pintakäsittelyjen tekoa. Homepesun 1:10 seosta ei huuhdella pois (desinfiointikäsittely).

 

Varaa yhtenäistä pintaa varten riittävästi sävytettyä Aino Kuultosuojaa yhteen astiaan mahdollisten sävyerojen välttämiseksi. Sekoita Aino Kuultosuoja aina hyvin ennen käyttöä sekä aika ajoin käytön aikana. Sivele Aino Kuultosuoja tasaisesti ja yhtäjaksoisesti koko hirren tai muutaman laudan pituudelta puun syyn mukaisesti jatkoskohtien välttämiseksi. Käsittele puun päätypinnat, sahaus- ja katkoskohdat aina huolellisesti. Vältä aineen levittämistä jo aiemmin käsitellylle pinnalle tasaisen sävyn aikaansaamiseksi. Pyyhi mahdolliset roiskeet ja valumat heti koska ne näkyvät aina tummempana kohtana valmiissa pinnassa. Käsittele pinnat 1-2 kertaa riippuen alustan kunnosta ja halutusta sävyn voimakkuudesta. Odota käsittelyjen välillä 4-6h tai olosuhteista riippuen seuraavaan päivään. Puun oma sävy, huokoisuus ja aiemmat käsittelyt vaikuttavat kuultavan tuotteen lopulliseen värisävyyn. Jos vanha värillinen käsittely on hyvässä kunnossa niin huoltokäsittely voidaan tehdä värittömälläkin tuotteella. Suosittelemme irrallisen värimallin tekoa oikean sävyn saavuttamiseksi aina ennen varsinaiseen käsittelytyöhön ryhtymistä.

 

Työtapa

 

Sivellin, maalausharja, korkeapaineruisku tai edellä mainittujen yhdistelmä.

 

 

Huomioitavaa

 

Suojaa kohteen ympäröivät alueet, johon et halua kuullotetta päätyvän. Suojaa ikkunat, ikkunapellit jne. tarvittaessa.

 

Käsittelyolosuhteet: Lämpötila yli +5 C° (kuullote, pinta ja ilma) ja ilman suhteellinen kosteus alle 80 % käsittelyn ja kuivumisen aikana.

 

Kosteuspitoisuuden puutavarassa on oltava alle 18 %. Vältä suoraa auringonpaistetta käsittelyä tehdessä ja älä käsittele pintoja helteellä. Kuultosuojan levitysominaisuudet ja imeytyminen vaikeutuu mitä kuumemmassa ilmassa käsittelyä tehdään (kuivuu helposti kalvoksi). Älä käsittele pintoja koskaan sateella tai jos on olemassa sateen/kasteen riski muutaman tunnin sisällä käsittelystä.

 

Kuullote sekoitetaan aina hyvin ennen käyttöä ja aika ajoin työn aikana. Varaa yhtenäistä pintaa varten riittävä määrä kuullotetta yhteen astiaan mahdollisten sävyerojen välttämiseksi. Muista aina värimallin teko! Sävyä ei voi testata käsiteltävään pintaan, ellei alue tule jonkin rakenteen tms. taakse piiloon. Tee siis käsiteltävää pintaa vastaava irtomalli; huomioi sävyn erilainen voimakkuus sahatulla ja höylätyllä puulla.

 

Puhdista työvälineet vedellä ja saippualla heti työskentelyn päätyttyä. Mikäli jatkat käsittelyä seuraavana päivänä, laita maalaustyövälineet tiiviisti muovipussiin yön ajaksi niin voit jatkaa niiden käyttöä seuraavana päivänä.

 

Puu sisältää värjääviä uuteaineita kuten pihkaa, jotka voivat lämpötilan ja kosteuden vaihdellessa aiheuttaa läpilyöntejä eli kuullotteen värjääntymistä erityisesti oksankohdissa.

 

Muista suojavarusteet ja hyvät ja tukevat telineet – tikkailta ei mataliakaan maalauskohteita saa käsitellä.

 

 

Mainostoimisto Semio | Webio julkaisujärjestelmä