Terassin öljyäminen

Terassin öljyäminen

 

 

 

Ensikäsittely, aiemmin käsittelemätön pinta

 

Puhdista puu helposti irtoavasta liasta ja kasvillisuudesta harjalla tai juoksevalla vedellä. Painepesuria käytettäessä varo pintojen ja rakenteiden vaurioittamista liiallisella paineella ja vesimäärällä. Poista mahdollisesti harmaantunut ja nukkaantunut puu kaapimalla, hiomalla ja/tai teräsharjalla. Poista irtoava pihka kaapimalla. Pinttynyt lika ja homehtuneet pinnat pestään Coloria Homepesulla ohjeen mukaan. Pohjusta käsiteltävä pinta Coloria Homepesun 1:10 seoksella. Anna pohjustuksen kuivua 24-48h ennen pintakäsittelyjen tekoa. Homepesun 1:10 seosta ei huuhdella pois (desinfiointikäsittely).

 

Varaa yhtenäistä pintaa varten riittävästi sävytettyä Coloria Puuöljyä yhteen astiaan mahdollisten sävyerojen välttämiseksi. Sekoita Puuöljy aina hyvin ennen käyttöä sekä aika ajoin käytön aikana. Huonosti imevillä ja tiiviillä puupinnoilla voit ohentaa Puuöljyä puhtaalla vedellä 10-15 % ensimmäiseen käsittelyyn. Sivele öljy tasaisesti ja yhtäjaksoisesti muutaman laudan pituudelta päästä päähän puun syyn mukaisesti jatkoskohtien välttämiseksi. Pyyhi imeytymätön öljy pois – imeytymätön öljy muodostaa kalvon, joka saattaa säärasituksessa hilseillä ja irrota pois. Käsittelykertojen määrä riippuu puun imevyydestä – ensikäsittelyssä saattaa kertakäsittely olla riittävästi.

 

Käsittele puun päätypinnat, sahaus- ja katkoskohdat aina huolellisesti.  Vältä aineen levittämistä jo aiemmin käsitellylle pinnalle tasaisen sävyn aikaansaamiseksi. Pyyhi mahdolliset roiskeet ja valumat heti koska ne näkyvät aina tummempana kohtana valmiissa pinnassa. Käytä uuden pinnan suojaukseen aina sävytettyä tuotetta. Puun oma sävy ja huokoisuus vaikuttavat kuultavan tuotteen lopulliseen värisävyyn. Suosittelemme irrallisen värimallin tekoa oikean sävyn saavuttamiseksi aina ennen varsinaiseen käsittelytyöhön ryhtymistä.

 

Huoltokäsittely, aiemmin puuöljyllä käsitelty pinta

 

Poista pinnalta irtoava vanha käsittely, lika, kasvillisuus ja nukkaantunut harmaa puupinta kaapimalla, hiomalla ja/tai teräsharjalla. Jos aiemmat käsittelyt on tehty kalvoa muodostavilla kuullotteilla tai lakoilla, tulee ne poistaa kokonaan. Pese homehtunut pinta Coloria Homepesulla ohjeen mukaan. Painepesuria käytettäessä varo pintojen ja rakenteiden vaurioittamista liiallisella paineella ja vesimäärällä. Pohjusta käsiteltävä pinta Coloria Homepesun 1:10 seoksella. Anna pohjustuksen kuivua 24-48h ennen pintakäsittelyjen tekoa. Homepesun 1:10 seosta ei huuhdella pois (desinfiointikäsittely).

 

Varaa yhtenäistä pintaa varten riittävästi sävytettyä Coloria Puuöljyä yhteen astiaan mahdollisten sävyerojen välttämiseksi. Sekoita Puuöljy aina hyvin ennen käyttöä sekä aika ajoin käytön aikana. Huonosti imevillä ja tiiviillä puupinnoilla voit ohentaa Puuöljyä puhtaalla vedellä 10-15 % ensimmäiseen käsittelyyn. Sivele öljy tasaisesti ja yhtäjaksoisesti muutaman laudan pituudelta päästä päähän puun syyn mukaisesti jatkoskohtien välttämiseksi. Pyyhi imeytymätön öljy pois – imeytymätön öljy muodostaa kalvon, joka saattaa säärasituksessa hilseillä ja irrota pois. Käsittelykertojen määrä riippuu puun imevyydestä – tee päätös aina kun edellinen käsittely on kuivunut ja näet, miten hyvin öljy on alustaansa imeytynyt.

 

Käsittele puun päätypinnat, sahaus- ja katkoskohdat aina huolellisesti.  Vältä aineen levittämistä jo aiemmin käsitellylle pinnalle tasaisen sävyn aikaansaamiseksi. Pyyhi mahdolliset roiskeet ja valumat heti koska ne näkyvät aina tummempana kohtana valmiissa pinnassa. Käytä uuden pinnan suojaukseen aina sävytettyä tuotetta. Puun oma sävy ja huokoisuus vaikuttavat kuultavan tuotteen lopulliseen värisävyyn. Suosittelemme irrallisen värimallin tekoa oikean sävyn saavuttamiseksi aina ennen varsinaiseen käsittelytyöhön ryhtymistä.

 

Työtapa

 

Sivellin, sieni, terassilasta tai näiden yhdistelmä.

 

 

Huomioitavaa

 

Uusi painekyllästetty puu on usein märkää, suosittelemme sen pintakäsittelyä vasta noin 0,5 - 1 vuoden kuluttua asennuksesta.

 

Tarkista aina rakenteiden kunto ennen käsittelyjen aloitusta. Ruuvaa puusta mahdollisesti ylös nousseet ruuvit tai pintaan nousseet naulat naulaamalla syvemmälle.

 

Koko ajan säärasituksessa oleva pinta kuluu nopeammin kuin suojassa oleva. Älä käsittele märkää tai kosteaa puuta – Puuöljy ei tällöin imeydy vaan kuivuu kalvoksi, joka irtoaa ja hilseilee pois. Kovassa rasituksessa olevat pinnat saattavat tarvita huoltokäsittelyn vuosittain.

 

Suojaa kohteen ympäröivät alueet, johon et halua Puuöljyä päätyvän. Muista myös henkilökohtainen suojautuminen.

 

Puuöljyllä käsittely ei ole maalaamista – öljyn on tarkoitus imeytyä puuhun, tukkia puun solukko ja näin hidastaa kosteuden ja lian imeytymistä käsiteltävään alustaan. Puuöljy kuluu pois pikkuhiljaa ja sitten pinta uusinta käsitellään. Paksut, kalvoksi kuivuneet käsittelyt eivät kestä varsinkaan vaakapinnoissa säärasitusta vaan irtoavat ja hilseilevät pois.

 

Käsittelyolosuhteet: Lämpötila yli +5 C° (puuöljy, pinta ja ilma) ja ilman suhteellinen kosteus alle 80 % käsittelyn ja kuivumisen aikana. Kosteuspitoisuuden puutavarassa on oltava alle 20 %. Vältä suoraa auringonpaistetta käsittelyä tehdessä ja älä käsittele pintoja helteellä. Puuöljyn levitysominaisuudet ja imeytyminen vaikeutuu mitä kuumemmassa ilmassa käsittelyä tehdään (kuivuu helposti kalvoksi). Älä käsittele pintoja koskaan sateella tai jos on olemassa sateen/kasteen riski muutaman tunnin sisällä käsittelystä.

 

Puuöljy sekoitetaan aina hyvin ennen käyttöä ja aika ajoin työn aikana. Varaa yhtenäistä pintaa varten riittävä määrä Puuöljyä yhteen astiaan mahdollisten sävyerojen välttämiseksi. Muista aina värimallin teko. Huomioithan, että väritönkin Puuöljy tummentaa ja voimistaa puun omaa sävyä.

 

Puhdista työvälineet vedellä ja saippualla heti työskentelyn päätyttyä. Mikäli jatkat käsittelyä seuraavana päivänä, laita työvälineet tiiviisti muovipussiin yön ajaksi niin voit jatkaa niiden käyttöä seuraavana päivänä.

 

Edellä mainitut ohjeet ja huomiot pätevät myös puisille ulkokalusteille.

 

Mainostoimisto Semio | Webio julkaisujärjestelmä